Новости 2 Студентски профил Moodle
Blog

ЗАШТО СУ ВАЖНИ ВРШЊАЦИ?

КАКО ГРАДИТИ ДОБРЕ ОДНОСЕ?

Ауторка: Сања Ђурђевић | 09. Март 2022 | 1218 Views
ЗАШТО СУ ВАЖНИ ВРШЊАЦИ?

Истраживање на Универзитету у Мичигену је доказала да се за друштвено одбацивање и за физички бол активирају исти делови мозга. Дакле, деца која су изостављена веома дубоко то осећају што може да створи низ други проблема...

По природи, људи се развијају као друштвена бића. Везе које гради и одржава су у великој мери ослонац и снага. Од најранијег детињства, преко тинејџ-периода па све до позне старости, окружење је веома битан фактор. Кад се каже „вршњаци“ најчешће се мисли на узраст када је актуелно школовање. Често другарства из тог периода прерасту у пријатељства за цео живот. Зато је битно да у сваком добу крај себе имамо квалитетан круг људи.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Најбоља тинејџерска пријатељства омогућавају тинејџерима да искрено и отворено говоре о томе како се осећају. Они то могу учинити без страха да ће бити осуђени или увређени. Ова врста аутентичне везе ће их подржати током адолесценције а и касније.

Друга страна вршњачког дружења је притисак вршњака који може подстаћи тинејџере да донесу лоше одлуке. А ти избори се често односе на ризично понашање. Истраживања показују да је већа вероватноћа да ће тинејџери који доживљавају притисак вршњака донети ризичне одлуке.

Једна студија која је користила податке испитивања на више од 111. 000 адолесцената. Откривено је да тинејџери који су били део мрежа пријатељства имају боље ментално здравље. Налази су јасно показали да тинејџери са више пријатеља имају мање симптома депресије и имају јачи осећај припадности.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Шта све подстиче друштво вршњака?

Подстиче: сарадњу, прављење заједничких планова и договора. Креира се осећај равноправности у друштву. Подстиче се и стрпљење, љубазност, осећај за дељење са другима, формира се солидарност и разумевање за туђе жеље и мишљење.

Нормално је да тинејџери имају свађе и несугласице. Али то не значи да се пријатељство мора прекинути. Тинејџерска пријатељства помажу адолесцентима да науче како да реше конфликт и да препознају шта би могли да ураде другачије. Уче колико је важно извинити се и колико је важно опростити другој особи.

Развити могућност да особу можете да оцените и просудите да ли је адекватно друштво је изузетан таленат. Ако развијете ту врсту способности, то може драстично да утиче на квалитет живота. Добро друштво и позитивно окружење је „пола здравља“. Међутим, не трају сва тинејџерска пријатељства заувек. Људи се мењају како сазревају и стога се могу растати.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Предности пријатељства адолесцената укључују:

  1. Бољи имуни систем
  2. Веће самопоштовање
  3. Ниже стопе анксиозности
  4. Срећнији, оптимистичнији погледи на свет
  5. Дужи животни век
  6. Боље вештине емоционалне контроле
  7. Побољшану когнитивну функцију
  8. Више емпатије и осећаја поверења према другима

Период одрастања је специфичан. Мењају се расположења, мењају се потребе и жеље, јављају се различите идеје и машта се о различитим стварима. Веома је корисно да се дилеме поделе са вршњацима. Јака тинејџерска пријатељства одликује посвећеност и саосећање, охрабривање и саветовање. Бирајте пријатеље и будите им одани. Добра другарства су сигуран пут до квалитетног менталног здравља.

Бирајте пријатеље и будите им одани. Добра другарства су сигуран пут квалитетног менталног здравља.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije