Новости Студентски профил Moodle

Иновацијама до одрживог развоја / Извештај


11. Децембар 2017 / 17:25    7104 Views  

Доминантни утисак овогодишње, осме по реду, конференције на МЕФ факултету, „Иновацијама до одрживог развоја“, одржане у четвртак, 7. децембра 2017. године, јесте да је кључни фактор одрживог развоја подстицај младих у креирању иновација.MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 1 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 2 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 3 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 4 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 5 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 6

Идејни творац конференције је председник Савета МЕФ факултета, проф. др Миодраг Брзаковић, извршни организатор конференције била је Ивана Скендеровић МА, руководилац Центра за перманентно образовање на МЕФ факултету и предавач, а конференсије је била Милена Сретић, PR менаџер МЕФ-а и сарадник у настави.

Milena Sretic - MEF Fakultet

Конференција је била организована у три сегмента: Пленарна предавања, Млади и предузетништво и Рад по секцијама. Радови који су уврштени у Зборник претходно су одобрени од стране Рецезентског одбора Конференције.

Традиционални међународни научно-стручни скуп који сваке године окупља представнике академског, привредног, образовног и културног света - конференцију МЕФ факултета, ове године подржали су: Ледра колеџ (Кипар), Универзитет „Витез“ (Босна и Херцеговина), Секретаријат за заштиту животне средине у оквиру Градске управе Града Београда, Институт за економику пољопривреде (Београд), Привредна комора Србије – Регионална привредна комора Шумадијског и Поморавског привредног округа, као и Научно-технолошки парк (Београд).

Скуп је отворио председник Савета МЕФ факултета, проф. др Миодраг Брзаковић захваливши присутнима на одзиву и представницима институција на подршци. Затим се у име Универзитета „Витез“ обратио доц. др Ибрахим Обхоџаш захваливши на позиву и пожелевши успешан рад присутнима.

Miodrag Brzakovic - MEF Fakultet
Проф. др Миодраг Брзаковић, председник Савета МЕФ факултета
Ibrahim Obhodzas - Univerzitet vitez - BiH - MEF Fakultet
Доц. др Ибрахим Обхоџаш, Универзитет Витез, Босна и Херцеговина

Уследило је обраћање и представника Секретаријата за заштиту животне средине у оквиру Градске управе Града Београда, др Јасмине Маџгаљ, која је истакла важност тема одрживог развоја на оваквим скуповима, а потом се у име Привредне коморе Србије – Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског привредног округа обратио Предраг Лучић истакавши потребу интензивнијег развоја и сарадње пословне и академске заједнице у циљу повећања конкурентности наше привреде у целини.

Jasmina Madzgalj - Sekretarijat za zastitu zivotne sredine u okviru gradske uprave grada Beograda - MEF Fakultet
др Јасмина Маџгаљ, Секретаријат за заштиту животне средине у оквиру градске управе града Београда
Predrag Lucic - Privredna komora sumadijskog i pomoravskog privrednog okruga - MEF Fakultet
Предраг Лучић, Привредна комора Србије - регионална привредна комора Шумадијског и Поморавског привредног округа

Конференцији је допринос дао и Научно-технолошки парк (Београд) у чије име је говорила мр Гордана Даниловић Грковић, која је позвала студенте МЕФ-а на сарадњу у циљу развијања и реализације њихових идеја које се могу конкретно применити и комерцијализовати. Током скупа присутнима се путем скајпа обратио и професор Јанос Хараламбидес (Ледра колеџ) поздравивши присутне и истакавши значај образовања младих у духу стварања иновација и одрживог развоја.

Gordana Danilovi' - MEF Fakultet
мр Гордана Даниловић Грковић, Научно-технолошки парк Београд
Ibrahim Obhodzas - Univerzitet vitez - BiH - MEF Fakultet
Проф. Јанос Хараламбидес, Ледра Колеџ, Кипар

У оквиру сегмента Пленарна предавања представљена су два рада. Прво излагање било је на тему „Иновативна подршка одрживог развоја“, аутора: проф. др Миодраг Брзаковић, проф. др Светомир Минић, проф. др Томислав Брзаковић и проф. др Бранислав Јакић. Рад је представио проф. др Миодраг Брзаковић (МЕФ факултет) предочивши присутнима основну проблематику иновативне подршке као најважнији стуб одрживог развоја и основне карактеристике модела примењеног менаџмента одрживог развоја.

Miodrag Brzaković - predsednik saveta - MEF Fakultet
проф. др Миодраг Брзаковић (МЕФ факултет), Пленарно предавање „Иновативна подршка одрживог развоја“

Jamila Jaganjac - Univerzitet Vitez - MEF Fakultet
доц. др Јамила Јагањац (Универзитет Витез), Пленарно предавање

Друго излагање поверено је доц. др Јамили Јагањац (Универзитет „Витез“) на тему „Улога клијената у развоју нових производа и услуга банака“, аутора: доц. др Јамила Јагањац, доц. др Ибрахим Обхоџаш и мр Един Веледар. Присутнима је приказан однос и разумевање топ менаџмента банака према потребама и захтевима клијената, као и у којој мери клијенти могу утицати на развијање понуда банака.

Познато је да МЕФ факултет своје студенте и талентоване ђаке активно укључује у манифестације попут трибина, предавања и слично, те се и овога пута чуо глас омладине како бисмо учествовали у развоју њихових иновација.

У духу гостопримства, предност су имали гости конференције.

Најпре су ученици Економске школе у Ужицу: Сандра Љубојевић, Мирела Грачанац и Марија Јевтић представиле своју ученичку компанију „Ужиница“. Реч је о врло занимљивом пројекту који су саме осмислиле о програму здраве и правилне исхране, односно, ужине у основним и средњим школама, као и у предшколским установама. Њихов мото је здрав и квалитетан оброк у школи, који они сами производе (у сарадњи са здравственим радницима), пакују и продају у школама по симболичним ценама, како би ужина била доступна свима.

Sandra Ljubojevic, Mirela Gracanac, Marija Jevtic (Ekonomska skola u Uzicu) - ucenicka kompanija Uzinica - MEF Fakultet
Сандра Љубојевић, Мирела Грачанац, Марија Јевтић (Економска школа у Ужицу) – ученичка компанија „Ужиница“

Andrijana Arsic - Zelene zastavice - Ekonomska skola Nada Dimic - Zemun - MEF Fakultet
Андријана Арсић (Економска школа „Нада Димић“, Земун) – „Зелене заставице Србије“

Затим је свој пројекат „Зелене заставице Србије“, пример иновативног образовања за одрживи развој, представила некадашња ученица Економске школе „Нада Димић“ (Земун), Андријана Арсић. Андријана је упознала присутне са изузетно атрактивним садржајем иновативне и пројектне наставе коју су зачели још 2010. године у Економској школи „Нада Димић“ чланови ученичке организације „Мисли плаво, мисли зелено“. Ова организација која се бави образовањем за одрживи развој, поред домаћих, осваја и значајна међународна признања.


Уследило је представљање још једне ученичке компаније из Економске школе у Ужицу, виртуелног предузећа BIOFOODIES, а овај пројекат који промовише употребу и предности коришћења органске хране која штити на првом месту здравље људи, али исто тако и природу изложили су Ирена Ковчић, Сретен Чанчаревић и Кристијана Ћосић.

Irena Kovcic, Sreten Cancarevic, Kristijana Cosic - Ekonomska skola u Uzicu - Virtuelno preduzece Biofoodies - MEF Fakultet
Ирена Ковчић, Сретен Чанчаревић, Кристијана Ћосић (Економска школа у Ужицу) виртуелно предузеће „BIOFOODIES“

Luka Ilic, Djordje Pucar
Лука Илић, Ђорђе Пуцар (МЕФ факултет)

Финално представљање у оквиру овог сегмента припало је студентима МЕФ факултета, Луки Илићу и Ђорђу Пуцару. Лука и Ђорђе, студенти смера Примењене информационе технологије, представили су своју иновацију – робота. Премијера ове иновације била је на трибини Студирај и ти ИТ на МЕФ-у у јуну текуће године, а уз пригодне снимке гостовања у телевизијским емисијама ради представљања патента, Лука и Ђорђе присутнима су предочили перформансе робота, као и даљи процес развоја. Манифестација рада робота одржана је у неформалној атмосфери током паузе за кафу у МЕФ клубу.


Трећи део конференције - Рад по секцијама уприличили су аутори радова својим излагањима. Секција је било укупно четири и тематски су биле организоване: Информационе технологије и одрживи развој, Привреда, економија и одрживи развој, Менаџмент и одрживи развој и Образовање, млади и наука. Секције је обележило научно размењивање становишта, а у циљу сублимирања заједничких достигнућа у духу одрживог развоја.

MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 56 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 57 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 58 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 59 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 60 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 66 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 75 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 76 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 77

Након излагања по секцијама, учесници су се окупили у Амфитеатру МЕФ факултета, где су одржана и прва два сегмента конференције. После излагања представника сваке Секције и заједничког утиска да су радови имали научну методологију и да су у складу с темом „Иновацијама до одрживог развоја“, присутнима се обратио председник Савета МЕФ факултета, проф. др Миодраг Брзаковић, захваливши на одзиву, научном доприносу и идејама ради унапређења стратегије образовања и пословања ка одрживом развоју.

Izvestaj po sekcijama konferencije - MEF Fakultet

Конференција је завршена пријатним разговором уз послужење у МЕФ клубу.

Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије захваљује свим присутнима и представницима академског и пословног света на учествовању и подршци, као и реализаторима конференције у оквиру МЕФ колектива.

До наредне МЕФ конференције – девете по реду!

MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 7 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 11 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 12 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 13 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 26 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 28 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 31 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 34 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 35 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 36 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 46 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 47 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 48 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 49 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 50 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 51 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 52 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 53 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 54 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 55 MEF Fakultet - izvestaj sa konferencije 73


Повезане странице