Новости 2 Студентски профил Moodle
МЕФ
25. Децембар 2018 / 12:35    4880 Views  

Импортовање знања у мождане ћелије

"Наш систем је један од првих ове врсте. То је систем стимулације мозга. Звучи као научно-фантастика, али постоје велике научне основе за развој нашег система” - објаснио је др Matthev Phillips.

Истраживачи из HRL лабораторијe, са седиштем у Калифорнији тврде да су развили стимулатор који може да потпомогне интегрисање информација директно у мождане ћелије и научи их новим вештинама у краћем временском периоду. Верује се да би то могло да буде први корак у развоју напредног софтвера који ће учинити реалним инстант учење. Научна истраживања о тим методама започета су почетком 2000-их година. Најзахтевнији део процеса је персонализовати стимулацију на најефикаснији начин.

MEF Fakultet - Importovanje znanja u mozdane celije 2

MEF Fakultet - Importovanje znanja u mozdane celije 3

Експериментална истраживања су вршена на групи пилота. Проучавани су електрични сигнали у мозгу обученог пилота а потом су стимулисали интегрисање података пилота-почетника за време обуке пилотирања авион у реалном симулатору лета. Студија, објављена у часопису Frontiers (Human Neuroscience), открила је да су субјекти који су примили мождану стимулацију захваљујући електродама побољшали своје пилотске способности и научили тај задатак 33% боље од групе која није примала мождане стимулације.

MEF Fakultet - Importovanje znanja u mozdane celije 4

Када нешто научите, ваш мозак се физички мења. Везе се праве и ојачавају током когнитивних процеса и та фантастична мождана способност да се константно мења и реорганизује се зове неуропластичност.

Оно шта овај систем чини значајним јесте што циљано стимулише одређене регије мозга. Посебно је ефикасно у побољшању меморије, лингвистичких капацитета, пажње, будности. Овај начин стимулације подразумева да у површинским деловима коре великог мозга настају слабе струје које утичу на активност нервних ћелија. Магнетна стимулација мозга је иновативни и безбедни метод примене веома снажног магнетног поља фокусираног на посебне тачке главе.

Ова утицајна метода на мождане функције, мења активност нервних ћелија и може бити значајан савезник у третманима пацијената после можданог удара, оболелима од Паркинсонове болести или код лечења депресије када нема опоравка лековима.

Након експеримената у будном стању, истраживачи су закључили да би ефекат стимулације могао да буде такође позитиван и током спавања. Познато је да се информације у дугорочну меморију најбоље преносе квалитетним сном. Тако да се сматра да би ова додатна стимулација током сна, такође потпомогла процес меморисања података на дуже стазе.

MEF Fakultet - Importovanje znanja u mozdane celije 5

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице