Новости Студентски профил Moodle
Blog

Ментално здравље студената: Како препознати и помоћи детету да се носи са стресом и другим изазовима?

Ауторка: Ана Пупавица | 28. Април 2023 | 1576 Views
Ментално здравље студената: Како препознати и помоћи детету да се носи са стресом и другим изазовима?
#studenti #mentalno-zdravlje

Полазак на факултет, као и цео процес уписа факултета уме да буде најузбудљивији период, како у животу будућих бруцоша, тако и у животима њихових родитеља. Као родитељ, вероватно сте стекли навику све што пролази ваше дете, проживљавате заједно са њим и имате жељу да будете уз њега и помогнете му на разне начине. Тачно је, факултет представља време великих промена у животу вашег детета, а понекад може бити и прилично изазован и турбулентан животни период. За многе студенте, факултет је прво искуство живота далеко од породице и пријатеља, а то може да буде прилично стресно. Стога, као родитељ будућег бруцоша, можете да помогнете вашем детету да се носи са стресом и изазовима које факултет може да донесе. У овом блогу, размотрићемо значај менталног здравља студената, како препознати и помоћи детету да се носи са стресом и другим изазовима факултета.

Зашто је важно ментално здравље студената?

Ментално здравље студената је важно због целокупног баланса, здравља и развоја младе особе у тој животној доби. Развој у овом периоду живота утиче на правце и начин генералног животног усмерења. Ово је период живота у коме се уче важне животне лекције попут подношење стреса, притиска и одговорности, самосталност, рационалност, самоорганизација и самостално доношење одлука. Због свих поменутих важних и озбиљних ствари, период студирања може да буде стресно искуство за неке студенте, нарочито за оне који су далеко од куће и породице. Стога, важно је да студенти науче како да препознају симптоме стреса и како да се носе са стресом на здрав начин. У свему овоме им можете помоћи ви.

Како препознати симптоме стреса код студената?

Постоји неколико симптома на које можете да обратите пажњу како бисте препознали да ваше дете има проблема са стресом или другим менталним здравственим потешкоћама. Симптоми укључују:

  • Губитак интересовања за активности које су некада биле омиљене,

  • Промена расположења (нпр. депресија, анксиозност, раздражљивост),

  • Проблеми са сном (нпр. несаница, претерано спавање),

  • Проблеми са исхраном (нпр. губитак или повећање апетита),

  • Потешкоће у концентрацији и фокусу,

  • Физички симптоми као што су главобоље, бол у грудима и пробавне сметње.

Ако приметите ове симптоме код свог детета, важно је да останете у контакту са њим и да будете спремни да им помогнете.

Како помоћи детету да се носи са стресом и другим изазовима?

Постоји неколико ствари које можете да урадите како бисте помогли вашем детету да се носи са стресом и другим изазовима факултета и представићемо их у наставку.

1. Останите у контакту са својим дететом

Један од најважнијих начина да помогнете вашем детету је да останете у контакту са њим током времена које проводе на факултету. Редовно позивајте свог сина или ћерку и питајте их како се осећају. Покажите интересовање за њихов живот на факултету и разговарајте са њима о изазовима са којима се суочавају. Међутим, треба пажљиво изабрати начин на који приступате. Превише питања може створити контраефекат и одбојност од разговора са вама. Дете треба да осети у вашем питању праву намеру, вашу подршку, а не радозналост и чисту родитељску бригу. Не заборавите, ваше дете је одрасло и потребно је да кроз неке ствари прође самостално. Зато, пружите подршку и разумевање и уколико неке ствари одлучи да вам не каже у датом тренутку.

2. Помоћу психолошке подршке

Многе установе за студенте имају саветовалишта или друге психолошке услуге које могу да помогну студентима који се боре са стресом или другим менталним здравственим проблемима. Охрабрите ваше дете да искористи ове услуге ако им је потребна помоћ. У неким случајевима, можда ће бити потребно да закажете састанак са саветником како бисте добили савете о томе како најбоље помоћи свом детету. Освестите своје дете о овој теми и пре него што дође до забринутости. Саветујте га да се распита о доступној помоћи и када је све у реду. Не би био на одмет ни превентиван разговор са стручним лицем.

3. Подршка здравом начину живота

Подстакните ваше дете да води здрав начин живота током студирања. То укључује довољно спавања, здраву исхрану, редовно вежбање и избегавање нездравих навика као што су конзумирање алкохола и дрога. Нисмо ни свесни колико свакодневне ствари, такође, утичу на ментално здравље. Помозите им да стекну навику да скретање мисли раде на здрав начин, на пример физичком активношћу, уместо прекомерном исхраном или неким другим стварима које се могу отети контроли.

4. Помоћ у организацији

Факултет може бити прилично захтеван у погледу организације времена и обавеза. Охрабрите ваше дете да користи календар или планер како би организовало своје време. Такође, помозите им да успоставе реалистичне циљеве и приоритете.

5. Охрабрите здраве друштвене везе

Друштвене везе су важне за ментално здравље студената. Охрабрите ваше дете да се упознају са другим студентима и да се придруже групама и организацијама које их занимају. Подстакните их на неко путовање са друштвом. Направите породична окупљања и замолите их да вам помогну у организацији. Присуство породице и пријатеља је кључно за даљи социјални развој детета и за успостављање здравих будућих друштвених веза.

Да резимирамо. Факултет може бити прилично захтевно искуство за студенте. Као родитељ будућег бруцоша, важно је да помогнете вашем детету да се носи са стресом и другим изазовима које факултет може донети. Разговарајте са својим дететом, пружите им подршку и охрабрите их да користе психолошке услуге ако им је потребно. Подстакните их да воде здрав начин живота, организују своје време и развију здраве друштвене везе. Уз вашу подршку, ваше дете ће моћи да настави са успехом и да изгради чврст темељ за своју будућност.

Уз то, важно је нагласити да су симптоми менталних здравствених проблема, као што су анксиозност, депресија и стрес, често суптилни и могу бити тешко препознатљиви. Стога, ако приметите да ваше дете показује знакове потешкоћа, не оклевајте да потражите стручну помоћ.

На крају, не заборавите да је свако дете јединствено и да ће се различито носити са стресом и другим изазовима који долазе са факултетом. Пружање подршке и помоћи вашем детету у овој фази живота може бити кључно за њихов успех и добробит. Будите отворени, слушајте их и покажите им да сте ту за њих. Ваша подршка може бити кључна за њихово ментално здравље и успех на факултету.


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije