Новости Студентски профил Moodle
Blog

ПИТАЛИ СМО СТУДЕНТЕ МЕФ ФАКУЛТЕТА

Ауторка: Ана Вељић | 13. Јун 2023 | 1178 Views
ПИТАЛИ СМО СТУДЕНТЕ МЕФ ФАКУЛТЕТА
#studenti #mef

Ана Вељић је дипломирани инжењер информационих технологија и то звање је стекла након завршених основних студија на МЕФ факултету и то на смеру примењене информационе технологије. Сада, она је део МЕФ факултета, али не као студент, већ као део колектива који чини МЕФ факултет све успешнијим из године у годину. Ана је сада члан Развојног тима МЕФ факултета, као и сарадник у настави на истом. У наставку вам представљамо њено искуство на основним студијама и све што жели да вам поручи ако сте будући студент МЕФ факултета или сте већ уписали факултет.

”Изађи из своје зоне комфора, то је оно што сам себи понављала претходних 6 година и мотивисала себе да будем ту где јесам. Од једне повучене, често уплашене и несигурне особе кроз факултет сам стекла поверење у себе, истрајности и упорност. Мој пут на МЕФ факултету је текао потпуно спонтано и за мене неочекивано.

Nikolina 1

Средња школа 4. година, сви већ увелико знају чиме желе да се баве, који факултет ће уписати, сви стално са питањима да ли си се одлучила шта ћеш студирати, а мени лично је све то деловало далеко и потпуно страно. Популарност и иновативност информационих технологија у то време је била у порасту, међутим моје амбиције су ишле ка неким другим природним наукама које нису баш имале додирних тачака са технологијом. Путем интернета сазнајем да, мени до тада непознат приватни факултет, организује креативне зимске радионице за матуранте из различитих област, а једна од њих била је програмирање. Иако по мало уплашена и скептична, ипак одлучујем да се пријавим за радионице и видим да ли је програмирање заправо нешто што ме интересује. И дан данас стварно мислим да сам направила кључан корак тада, осим што сам схватила да ме програмирање, али и генерално ИТ интересује, када сам ушла у просторије МЕФ факултета била сам изненађена да један факултет може да изгледа тако модерно. Амбијент, феноменална атмосфера и запослени на факултету били су ветар у леђа да после неколико месеци упишем МЕФ, смер примењене информационе технологије.

На факултету је следио прави излазак из зоне комфора за мене, долазак у непознато, још увек по мало несигурна да ли је ИТ право занимање за мене, непознати људи и пуно нових предмета и знања који чекају да их савладам. Током студирања већ у другој години добила сам могућност да постанем део Развојног ИТ центра на факултету и од тада до данас сам радила са колегама на различитим пројектима из области web дизајна и програмирања. Међутим у целом свету ИТ-а, увек ми је фалио рада са људима, осмишљавање пројеката и реализација истих, организација и менаџмент. Додатне вештине и способности из ових области стекла сам као члан студентског парламента. Поред великог броја ваннаставних активности и пројеката које смо реализовали, један на који сам веома поносна јесте студентска конференција WAVE YOUR SKILLS. Жеља нам је била да направимо нешто другачије, да поред занимљивих предавања, радионица, одличних предавача, пружимо делегатима незаборавно путовање и лепе успомене на обали Хрватске. Бићу скромна и рећи ћу да смо превазишли сва наша очекивања, а ви можете да ми верујете на реч.

Nikolina 2

Путовања су за мене најлепше утрошено време и најбоље успомене које можемо да имамо, а још боље када спојимо лепо и корисно, онда то стварно нема цену. Током својих студија са колегама са факултета путовала сам на разна места, присуствовала различитим конференцијама и такмичењима, представљала факултет у неколико земаља, али за најзначајније издвојила бих две дестинације, Москву и Дубаи. Замислите да сте баш ви представници своје земље и факултета у два велика светска града, мени је то звучало потпуно нестварно.

Москва, 2019. година, као студент 3. године учествовала сам на међународној конференцији руског факултета – РАНХиГС, где сам поред знаменитости Москве, присуствовала предавањима на факултету, учила руски језик и упознала дивне људе који су каснији били наши гости у Београду. Зашто увек истичем да су путовања толико чаробна, јер поред саме државе у коју идете, њихове културе, знаменитости које посећујете, упознајте много људи, стичете нове контакте, пријатеље, знања и вештине који ће вас увек подизати корак више ка постизању жељених циљева.

Дубаи, 2021. година, посета једном од најмодернијих градова света и учествовање на највећем светском сајму EXPO2020Dubai у оквиру тематске недеље "Знање и учење". Имали смо приступ Serbia Business Hub-у, где смо се упознали са иновацијама других земаља у области едукације и на тај начин проширили своје видике уз амбицију да новостечена знања примене у будућем раду на факултету. Поред тога овај модеран, иновативан град дао нам је идеје за разне пројекте које као тим планирамо да реализујемо.

Nikolina 3

Никад не реци никад, је дефинитвно реченица у који сам почела да верујем након што сам на факултету постала сарадник у настави. Одувек сам сматрала посао у настави као незанимљив, монотон и често говорила како никада то не бих могла да радим, међутим после тог никад, ја сам постала демонстратор, а након тога и сарадник у настави на неколико предмета. Опет долазимо до зоне комфора, превазилажења страхова и препрека, као неко ко се увек плашио јавног наступа, овај посао ме научио да то лако прескочим и да верујем у себе и оно што радим и причам. Током студија сам скоро све испите спремала са другом и другарицом, учили смо заједно, једни од других, објашњавали једни другима на разне начине, тражили другачија решења и управо то ме подстакло да се испробам у настави. Схватила сам да тај посао пружа креативност, да је изазован али и занимљив. Сада могу своја знања и вештине да пренесем на друге, али и да ја учим од њих.

Ово је била укратко моја прича и један део пута. Наравно да сада делује све као једна лака путања, издвојени су само најлепши делови. Било је ту и падова, одустајања, разочарења, али све су то путокази које треба да следимо. Када ме неко пита да бирам између периода основе школе, средње школе или факултета, без размишљања бих поново прошла кроз све 4 године студија и опет бих ишла истим путем. Не планирам много унапред, али полако штиклирам једну по једну жељу, односно један по један циљ са листе, а додајем и неке нове, јер никад не знамо шта нас тачно чека иза угла, зар не?”

Nikolina 3

МЕФ је факултет за 21. век који се труди да иде у корак са новим генерацијама и пружи квалитетно савремено студирање. Чак и пре одлуке о упису на основне студије, МЕФ отвара врата садашњим матурантима, будућим бруцошима, да дођу, упознају се са факултетом, почев од самог простора, савремене опреме за учење, делова за одмор и забаву, до пружања свих потребних информација о самом студирању или упису на основне студије. Оно што је још корисно нагласити је да, уколико сте полагали пријемни испит на другом факултету или високошколској установи, имате право на директан упис на МЕФ факултет, што подразумева да сте ослобођени пријемног испита приликом уписа. Немојте пропустити ову сјајну прилику да себи обезбедите место на факултету за 21. век.


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije