Новости 2 Студентски профил Moodle
Blog

Бруцош сте и не знате како да се обратите професору?

Водич за усмену и писмену комуникацију са професорима на факултету.

Ауторка: Ана Пупавица | 31. Јануар 2023 | 971 Views
Бруцош сте и не знате како да се обратите професору?
#fakultet #nastava #brucosi

Већина студената ће вам рећи да су наишли на неку врсту баријере и зазирања од обраћања и комуникације са професорима на почетку основних академских студија. Неки ово брзо савладају, међутим, доста студената и касније током студија има притисак када треба да се јави на консултације или откуца мејл професору. Било како било, то је неопходан корак у вашем академском успеху и кариjери. Ова комуникација може бити усмена или писмена и захтева одређене вештине и приступ како би била успешна, али и поред тога битно је да се одвија природно и без притиска. У овом блогу причамо управо о комуникацији између професора и студената, како бисмо помогли будућим бруцошима у савладавању потенцијалних баријера и недоумица на почетку основних академских студија.

Комуникација је генерално у животу веома битна и може представљати користан алат за отварање различитих могућности у животу. Међусобна комуникација са колегама студентима је важна због размене искустава, материјала, знања и заједничког савладавања градива. Квалитетна комуникација са пријатељима помаже у опуштању, информисању и сјајном провођењу заједничког времена. Добра комуникација са професорима доноси нове видике, омогућава лакше полагање испита и има позитиван утицај на перцепцију живота и каријере након факултета.

Професори су људи као и свако други, са својим жељама, темпераментом, расположењем, осећањима, успесима, проблемима, породицама, пријатељима, врлинама и манама. Они су ту да пренесу своје знање и искуство и да вам помогну да постанете успешни у послу и одабраној области. Потребно је имати поштовање према њима, али не треба их се плашити, чак и ако су строги. Предрасуде о професорима су често неистините и не би требало слепо веровати у исте. Ако се приступи комуникацији са њима са сигурношћу и осмехом, они ће бити спремни да помогну у полагању испита и савладавању градива. Професори су ту због вас и колико год ви њима будете пружили поштовања, они ће вам најмање толико узвратити. Немојте се изненадити уколико вам професори са факултета буду персирали, јер је то најчешћи случај, премда вас већ, самим тим што сте се определили за усавршавање у области коју они проучавају, сматрају колегама и вредним њихове пажње.

Усмена комуникација са професорима

Сваки студент треба да пита професора на предавању или вежбама све што га занима. Треба саслушати предавање пажљиво и пратити сугестије професора. Неки професори ће вас саветовати да саслушате један део предавања, па ће накнадно издвојити време за питања, док ће вам други дати слободу да их прекинете кад год, како бисте питали нешто додатно. И један и други начин треба да протекне културно, без ометања професора или других колега. Најједноставнији начин за ово је да подигнете руку како бисте професору дали знак да желите нешто да кажете и професор ће вас сигурно упитати чим буде време за то. Уколико комуницирате на предавањима, не само да сазнајете одговор у најкраћем могућем року и перципирате ствари на исправан начин током предавања, већ и показује заинтересованост, што професор може да цени. Сваки професор воли да осети да је његово предавање успешно, а једини начин да то сагледа је да чује и ваш начин размишљања и примети труд и пажњу од стране студената. Присуство на настави и интерактивно учествовање у истој је, такође, један вид указивања поштовања професорима. Питајући или одговарајући на постављено питање помажете пружити прилику професору да вас упозна, запамти и осети ваш потенцијал. Немојте бринути о томе да ли ће ваш одговор бити сигурно тачан, већ будите храбри и искажите своје мишљење, ако ви сматрате да је исправно. Размена мишљења и интеракција су важни за учење и помажу професору да запамти ваш труд. Наравно, треба избегавати непримерено понашање које вас, професора и ваше колеге може довести у непријатну ситуацију, попут прављења буке, прекидања, смејања, постављање питања која нису везана за тренутну тему. Трудите се да ваше излагање буде конструктивно, држите се теме и пазите на време. Временом ћете се ослободити и рутински ћете улазити у улогу комуникације на озбиљном, професионалном и нивоу максималног поштовања саговорника без треме, што ће вам касније доста олакшати у пословном свету и комуникацији са клијентима, послодавцима, купцима, итд.

Писмена комуникација

Понекад нећете бити у могућности да све што вас занима питате на предавањима. Такође, током студија је потребно доста материјала разменити са професорима путем мејла. Бићете у ситуацији да треба да пошаљете семинарски, елаборат или неку другу вежбу професору путем мејла.

Неопходно је да будете формални приликом писања мејла, да поштујете правопис и да будете кратки, јасни и конкретни. Увек потписујте поруке и поштујте форму мејла. Пожељно је написати наслов мејла такав да професор зна о чему је реч чим отвори мејл. Обавезно је да напоменете назив предмета, јер су профери често ангажовани на више различитих предмета. Потпис треба да садржи ваше име, презиме, годину студија, групу слушања предавања и број индекса. Такође, уколико шаљете неки фајл у прилогу, потребно је да нагласите у тексту мејла шта се налази у прилогу. Пожељно је да именујете фајл који сте послали као назив пројекта, уз ваше име и презиме и број индекса.

Ако не добијете одговор, то не значи да неко не жели да вас саслуша. Професори су често преоптерећени и може им промаћи ваша порука. Проверите да ли имате жељену информацију на сајту предмета пре слања мејла. Као и код усмене комуникације, и овде је важно да приликом обраћања професорима или колегама будите пријатни, искрени и отворени. То може помоћи да ваше студирање буде успешније.

Консултације

Ако нисте стигли на предавањима да питате све што вас занима или ако нисте скупили храбрости за тај корак пред осталим колегама, постоји још један вид комуникације са професорима, а то је заказивање консултација. Ово је веома битна могућност додатног стицања знања. Често су консултације препоручене и од самих професора и обично сваки професор издвоји одређени термин у току недеље када је најпожељније да се одрже консултације. Како бисте били пристојни, иако постоји издвојен термин за консултације, немојте се тек тако ненајављени појавити у кабинету професора, већ, после предавања приђите професору и питајте га да закажете консултације и обавестите га укратко о чему желите да разговарате. Наравно, можете се обратити за заказивање консултација и путем мејла, по истом принципу.

Уколико сте се најавили и заједнички са професором одредили време, обавезно будите тачно на време у њиховом кабинету, а ако дођете у ситуацију да ипак не можете отићи у договореном термину, обавестите професора о томе и извините се, јер тако показујете да поштујете њихово време и време других колега, који можда чекају на ред за заказивање свог термина.

Дођите са спремљеним питањима и ентузијазмом који показује да стварно желите да научите и добићете одговор на свако питање које вас мучи. Ако вам је потребан савет за учење градива из неког предмета који вам никако не иде, немојте да се устручавате, већ закажите консултације и отворено причајте са асистентом или професором и они ће вам дати савет како да пребродите проблем и положите испит. Битно је да у комуникацији са њима будете отворени, искрени и да покажете жељу за знањем и да вас занима то што имају да вам понуде. Носите осмех са собом свуда и све ће се одвијати још лакше. Немојте се стидети и мислити да је неки проблем у вама. Сваком нешто иде боље, а нешто лошије и управо су професори и асистенти ту да вам приближе што више могу градиво и да вам пренесу знање и разјасне недоумице које имате.


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije