Новости 1 Студентски профил Moodle
МЕФ
22. Април 2020 / 00:04    2832 Views  

ЗАЈЕДНО РАЗДВОЈЕНИ

Светска здравствена организација престала је да користи израз „друштвено дистанцирање“ и увела „физичко дистанцирање“ као адекватнији термин у овом периоду. Јасно је да је неопходно задржати физичку раздаљину између људи због природе вируса али је друштвено повезивање неопходно. Више него икад пре битно је да се одржавају контакти са пријатељима и породицом и да се не буде у стању социјалне дистанце, већ физичке.

3d stampa slika 1
 slika 1

Технологија омогућава и да се дезинформације шире подједнако брзо као и информације. Филтер за тачност је тренутно најтраженија вештина. Други термин који је такође уведен од стране Светске здравствене организације је INFODEMIA. Неопходно је да се информишемо али и да се заштитимо од вести које изазивају нелагоду, страх и панику.

Информисаност – ДА

Преокупираност информацијама – НЕ.

Проверени извори – ДА.

Сумњиви извори – НЕ.

Природно је осећати се променљиво, анксиозно или под стресом, ових дана. Битно је, ако се јаве те врсте осећања, знамо коме да се обратимо. То су особе од поверења – родитељи, породица, фамилија, пријатељи… Потом, ако то није довољно треба и да се потражи стручна помоћ. МЕФ факултет има организовану on line психолошку подршку.

Дистанца, изолација, карантин све су то термини који се у овом периоду користе више него икад пре. Али је веома битно схватити их на прави начин и ствари називати правим именом. Која је разлика између ова три појма?

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице