Новости 2 Студентски профил Moodle
МЕФ
21. Март 2020 / 21:46    5031 Views  

3D PRINT

Процес 3D штампања подразумева софтверско моделовање 3D објекта и експортовање у виду штампе тродимензионалног објекта.

У тродимензионалној штампи објекат се креира наношењем слојева материјала. 3D штампа представља генерално брже, јефтиније и лакше решење од других технологија производње 3D објеката.

3D штампачи већ постоје неколико година, они су се до сада углавном користили за прављење модела, прототипова, авионских делова и за накит.

3D технологија штампања објеката гарантује револуцију у архитектури у будућности што омогућава пројектантима да одштампају сложени објекат по нижој цени и брже у односу на традиционалне методе изградње.

3d stampa slika 1
Штампање грађевинских панела подразумева склапање слој по слој одштампаног материјала који спајањем дају готов производ - грађевински материјал који се потом на градилишту саставља са челичним ојачањем и изолацијом.

Кинеска компанија Win Sun New Materials успела је да изгради користећи 3D штампач изгради 10 кућа у Шангају за 24h, површине 10200m2 . 3D штампач компаније "WinSun" је висок 6,6m, широк 10m а дугачак 150m.


3d stampa slika 2
Цена изградње ове стамбене јединице износи 4800$. Сматра се да цена може и да се преполови и тиме обезбеди дом за најсиромашније становнике.

Први импозантан пример ове врсте „Office of the Future“ у оквиру комплекса Emirates Towers у Дубаију. Градња је завршена 2015. године и заузима 250m2 . Трошкови за радну снагу  су преполовљени у односу на објекат сличне величине коришћењем традиционалних метода. Радна снаге подразумавала је једног члана особља који је пратио рад штампача, седам људи - на постављању компоненти објекта, а 10 електричарара је било ангажовано за техничкиа питања нпр. постављање електричних инсталација у згради.

До сада рекордно највећи објекат на свету изграђен коришћењем 3D технологије је двоспратна канцеларија у Дубаију. Грађевинска фирма Apis Cor изградила је објекат висине 9,5m и корисну површину 640m2.

Штампање се обављало на отвореном, са циљем да се опроба нова технологија у неповољним условима – без контроле влажности и температуре. Машина је била превезена на локацију изградње како би били произведени различити делови објекта.


Темељ зграде је одрађен традиционалном методом. 3D одштампан грађевински материјал је појачан арматуром и бетоном. За под је такође постављена 3Д материјал док су прозори и врата накнадно додати од стандардних материјала.

До краја 2020. године Apis Cor планира да своју 3D технологију примени за изградњу кучица у USA: Флорида, Калифорнија, Лујзиана. Такође у плану је да своје производе пласира за свемир за потребе NASA-иног пројекта будуће станиште на Марсу.

Највећу препреку у масовнијој употреби овакве технологије за сад представља правна регулатива. Такође, значајније инвестиције за овакав стил градње се морају обезбедити на почетку у виду улагања у технологију. Економичност оваквог архитектонског метода је извесна на дуже стазе и доноси изузетна решења за будућност.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице