Новости 1 Студентски профил Moodle
Blog

Да ли родитељи треба да подрже жељу детета да упише приватни факултет?

Ауторка: Ана Пупавица | 24. Мај 2023 | 2999 Views
Да ли родитељи треба да подрже жељу детета да упише приватни факултет?
#roditelji #upis

У периоду када се ближи завршетак средње школе, родитељи се често суочавају са питањем: да ли треба да подрже избор факултета детета по сваку цену, макар то био и приватни факултет? Ова одлука може бити изазовна и донети многе дилеме. У овом блогу ћемо истражити предности и недостатке приватних факултета, упоредити их са државним и размотрити важност подршке родитеља у процесу доношења одлуке.

Разумевање приватних факултета

Прво, важно је да родитељи схвате суштину приватних факултета. Приватни факултети су образовне институције које се финансирају из приватних извора, за разлику од државних факултета који добијају ограничено финансирање од државе. Приватни факултети често имају своје предности, као што су мање групе, већа пажња професора према студентима, флексибилнији програми и већа усредсређеност на специфична занимања. Међутим, у јавном мњењу постоји много предрасуда према приватним универзитетима. Како и зашто су у друштву истакнуте углавном негативне ствари и како је дошло до предрасуда, није познато. Међутим, млађе генерације све више показују самосвест и то да предрасуде не могу утицати на њихово мишљење и зато поједини квалитетни приватни факултети заиста виде промену у односу на досадашњу ситуацију.

Све је више младих који упишу приватни факултет у жељи да што ефикасније и квалитетније дођу до високог образовања и да искористе све пружене прилике. Највећи број оваквих студената, већ током студирања започне своје каријере, јер им приватни факултет готово одмах даје простор за примену знања у пракси

јер се током савременог начина преношења знања погађа суштина и оно што је битно знати се истиче на прави начин. Ово је први битан корак који издваја савремене, привате институције високог образовања, од традиционалних метода студирања на државним универзитетима.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Где настаје конфликт?

Иако млади људи све више схватају бенефите приватног образовања, често наилазе на неразумевање од стране својих родитеља. Нажалост, за многе од њих, ово је најбитнији фактор избора, јер су управо родитељи они који ће финансирати њихове студије. Такође, често се жеља детета да упише приватни факултет не тумачи као амбициозан пристум стицању високог образовања и што бржем проналаску каријерног правца, шта више тумачи се супротно, као избегавање одговорности. Потпуно погрешно. Треба допустити будућем студенту да образложи своје размишљање и објасни зашто и на који начин је донео такву одлуку и има жељу за приватним образовањем, а своје мишљење исказати тек након чујете шта та млада особа има да каже. Међутим, и када се пређе поменута баријера саграђена од предрасуда према приватном образовању, постоји проблем велике већине родитеља у Србији – финансирање студија свог детета.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Да ли су финансије заправо кључни проблем или не?

Родитељи су често забринути по овом питању, јер студије трају дуго, а могу и непланирано да се одуже. Државни факултети имају могућност финансирања студената од стране државе, али не заборавите да се финансирају само студенти који имају веома добре резултате. Да ли државни факултети дозвољавају грешку? Рекло би се да не, јер је сваке наредне године студирања финансирање из буџета Републике Србије упитно и зависи од самих резултата претходне године. Такође, прву годину студија је могуће само једном уписати на терет буџета, тако да, уколико се деси да се студент не пронађе на изабраном факултету, више нема прилику да буде финансиран за упис другог факултета, већ ће морати да плаћа школарину која је, када се упореде поједини државни и поједини приватни факултети скоро изједначена. На дуг рок, могуће је и уштедети новац избором правог приватног факултета, јер су привате институције често брижније према својим студентима јер су у мањим групама и пружају већи вид подршке, а методе стицања знања су савремене и лакше савладиве у односу на традиционалне, па се код многих студената који су прешли са државног на приватни факултет показало да су брже успевали да савладају исто градиво и тако корак по корак завршили студије раније него што би завршили да су наставили да студирају на државном факултету.

Због ових савремених метода и због флексибилности система, студенти приватних факултета често имају простора да зарађују током студија и тако помогну родитељима у плаћању школарине,

што је веома тешко изводљиво ако би студирали државни факултет. Поједини приватни факултети често и подстичу што раније проналажење посла, због стицања практичног дела знања, које је високо уважено у овим институцијама. Најзад, приватни факултети имају многобројне сарадње са компанијама које пружају стипендирање студентима који су заинтересовани да стичу знање из области блиских њиховом образовању, а често и сами факултети нуде програме стипендирања студентима који то заслуже својим залагањем.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Индивидуалне потребе и интереси детета

Поред свега до сад, још један од фактора који треба узети у обзир приликом разматрања подршке детета за упис на приватни факултет су индивидуалне потребе и интереси детета. Свако дете има јединствене таленте, склоности и циљеве. Разговарајте са својим дететом о њиховим жељама и амбицијама. Ако дете има посебан интерес за одређено поље студија које нуди приватни факултет, подршка родитеља може бити кључна у остварењу његових снова.

Можда није питање да ли се слажете са његовом одлуком или не и да ли ћете подржати своје дете, већ како и на који начин можете помоћи и бити на његовој страни, дати ветар у леђа и тако утицати на задовољство и самопоуздање свог будућег студента.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Квалитет образовања и професионалне могућности

Ипак, ни то да ли је факултет приватни или државни не значи много док се не размотри конкретан пример тачно одређене институције и не истражи суштина и систем функционисања тог универзитета. Истраживање факултета, укључујући њихову акредитацију, професорско особље, методе предавања, опремљеност, доступне ваннаставне активности, доступни вид подршке и бенефиција, итд. може помоћи родитељима да стекну увид у квалитет образовања који пружа одређени факултет. Важно је размотрити како та образовна институција одговара потребама и циљевима детета. Освестите да можда имате предрасуде, оставите их по страни и баците се у објективно истраживање. Није сваки приватни факултет истог квалитета и не нуди исте методе стицања знања, не негује исте вредности. Пронађите оне институције које вам дају чврсто уверење да је код њих образовање квалитетно и изнад свега, упркос свим предрасудама које сте имали. Такође, веома је важно размотрити и потенцијалне професионалне могућности које тај факултет може пружити. Истраживање пословних партнерстава, пракси, прилика за запошљавање и мрежа алумниста може бити од кључног значаја. Неки приватни факултети су познати по јаким везама са индустријом или имају центар за каријерно вођење, што може пружити студентима веће могућности за практично искуство и запошљавање након дипломе. Распитајте се о искуствима бивших студената тих факултета и о њиховим достигнутим каријерама, амбицији, успеху.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Отворени дијалог и подршка

Најважније је да родитељи одрже отворен дијалог са својом децом током овог процеса. Слушајте њихове снове, страхове и разлоге за избор одређеног факултета. Пружите им емоционалну подршку и помозите им да донесу одлуку засновану на релевантним информацијама. Важно је да родитељи препознају да је упис на факултет важан корак у животу њихове деце и да њихова подршка може бити кључна за њихово самопоуздање и успех. На крају, одлука да ли подржати жељу детета да упише приватни факултет треба да буде темељена на индивидуалним потребама, интересима и циљевима детета и уз свест да та одлука у великој мери утиче на будућност. Немојте одлучити за њих, већ им помозите да дођу до свих темељних информација како би одлуку донели сами.


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije