Новости Студентски профил Moodle
Blog

Како се носити са финансијским изазовима студентског живота вашег детета?

Ауторка: Ана Пупавица | 21. Март 2023 | 1172 Views
Како се носити са финансијским изазовима студентског живота вашег детета?
#roditelji

Као родитељ, сигурно сте већ свесни колико је скуп студентски живот, или из личног искуства или сте чули искуства пријатеља и околине и претпостављате шта вас очекује након уписа на факултет.

Школарина, књиге, станарина, храна и остали трошкови могу се нагомилати и представљати значајан финансијски терет како за студенте, тако и за вас, њихове родитеље. Као резултат тога, важно је да се припремите да помогнете вашем детету да се носи са финансијским изазовима на које ће сигурно налетети током студирања. Међутим, овде се отвара више питања и дилема. Да ли освестити своје дете и на време разговарати о финансијском притиску или сав терет од почетка преузети на себе па постепено преносити свест о финансијама? Да ли сте чули за неки користан савет када је ова тема у питању? О саветима и дилемама пишемо у блогу који је пред вама.

Скупили смо искуства неколицине родитеља који су прошли кроз исто што вама предстоји и издвојили смо неколико корисних савета о томе како се носити са финансијским изазовима студентског живота детета.

1. Разговарајте о трошковима са вашим дететом

Разговор о финансијама је кључан за студенте, јер ће им помоћи да схвате колико новца имају на располагању и како да га најбоље искористе. Подстакните ваше дете да направи детаљан буџет који ће му помоћи да прати своје приходе и расходе. Ово ће, такође, помоћи да се избегне ситуација да ваше дете остане без новца средином месеца. Али поред овога је важно да имате отворен приступ и да им пружите слободу када је у питању располагање новцем. Покушајте да им објасните да сте увек ту и да, ако им зафали новца, треба вама да се обрате. Ако дође до таквог момента, обавите још један разговор и пробајте заједно да дођете до најбољег решења.

2. Подстакните ваше дете да тражи додатне изворе прихода

Студенти се често суочавају са изненадним или ванредним трошковима, као што су поправке аутомобила, куповина поклона, изласци и они могу бити тешки за покрити, баш зато што нису исплaнирани. Код оваквих трошкова, дете се често осећа нелагодно да затражи новац од својих родитеља. Подстакните их да за одређену категорију трошкова, као што су на пример изласци, путовања, куповина поклона, зараде самостално уз одређени додатни рад. Постоји доста начина да студенти пронађу додатни посао који им неће одузимати превише времена, а који ће им пружити максималну флексибилност. Успут, на том додатном послу могу да стекну доста контаката, пријатеља, радну навику и искуство које ће им на овај или онај начин значити приликом почетка праве каријере. Додатни начин зарађивања може укључивати рад у кафићу, ресторану, дечијој играоници, праксу у струци или можда неки самостални мини бизнис.

3. Упознајте се са студентским погодностима

Многе компаније и организације и факултети нуде посебне погодности за студенте. Ово може укључивати попусте на храну, одећу, путовања и остале трошкове. Да ли сте проверили које све погодности пружа студентска чип картица? Поред овога, постоји студентски кредит и разне државне и приватне стипендије за које можете конкурисати. Подстакните ваше дете да истражи ове опције већ сад, пре уписа на факултет, како би могло да искористи све погодности које су му пружене са различитих страна.

4. Будите спремни да помогнете

Као родитељ, можете бити спремни да помогнете вашем детету да плати неке од својих трошкова. Ово може укључивати плаћање дела или чак целокупног износа школарине, куповину књига или плаћање станарине. Међутим, важно је да поставите јасне границе и да ваше дете схвати да помоћ није неограничена.

У данашње време, студенти се суочавају са бројним финансијским изазовима током свог студентског живота. Као родитељ, можете помоћи вашем детету да се припреми и да се у будућности зрело носи са оваквим изазовима. Подстакните своје дете да буде финансијски свесно, истражите студентске погодности и будите спремни да пружите помоћ ако је потребно. На овај начин, ваше дете ће бити у бољој позицији да успешно заврши своје студије и стекне вредна искуства током свог студентског живота.

МЕФ факултет нуди квалитетно високо образовање на неком од најперспективнијих усмерења данашњице које су на нашем факултету акредитовани студијски програми и то из области информационих технологијаменаџмента и економије и финансија. Посетите МЕФ и сазнајте како изгледа факултет за 21. век! Закажите свој термин за обилазак факултета и са задовољством ћемо угостити вас и вашег будућег студента.


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije