Новости 2 Студентски профил Moodle
МЕФ
31. Јануар 2017 / 20:57    3527 Views  

Ево како вођење виртуелног предузећа развија лидерске вештине

Млади, а пре свега институције формалног образовања, све више препознају важност креативног и иновативног учења. Стандардне методе формалног образовања застаревају, док примат добија иновативно учење и практично знање уз развијање личних, лидерских и предузетничких вештина. Ево како вођење виртуелног предузећа развија лидерске вештине и где млади могу унапредити своја знања.

Модерни методи учења су нешто чему се убрзано стреми. Нешто што треба да мотивише ученике и студенте. Одговор за све прогресивне младе људе, били они ученици, студенти државних или приватних факултета, крије се у оквиру МЕФ лабораторије за вођење виртуалног предузећа. Ова лабораторија је још један инструмент практичног учења за младе, у оквиру иновативног МЕФ факултета за примењен менаџмент, економију и финансије. Уколико сте размишљали о опису овог факултета, овде погледајте које акредитоване студијске програме на основним студијама можете изабрати на МЕФ факултету.

То би био одличан први корак ка примени нових знања која ћете моћи да примените при вођењу виртуалног предузећа. Ево о чему се ради.

Шта је заправо виртуелно предузеће?

Виртуелно предузеће спада у најиновативније трендове савремених образовних система.

У питању је научно заснована методологија која развија предузетничко размишљање, понашање и лидерске вештине у реалним пословним ситуацијама. Баш оно што је младима потребно, како би научили да размишљају практично и да примене своја знања.

Виртуелно предузеће не послује правим новцем, нити поседује проток робе. Оно креира окружења потпомогнута стручним софтверима из области предузетништва и пословања, тако да се ствара утисак вођења реалног предузећа у ком треба применити технике научене у оквиру радионице. Наравно и знања стечена формалним образовањем могу бити изузетно корисна. Али како се то изводи, питате се? Одговор следи.

Како изгледа вођење виртуелног предузећа и шта тиме добијате?

Да би се постигао максимум из МЕФ радионице, виртуелно предузеће се организује у посебном кабинету који изгледом и садржајем подсећа на праву предузетничку канцеларију. Ту се налази сва потребна опрема и наставна средства за иновативно учење.

Када лабораторија отпочне, учесници пролазе кроз симулацију свих пословних процеса. Ово значи да се пролази кроз све ставке и процесе који се дешавају у оквиру једне реалне предузетничке канцеларије, електронском опремом и телокомуникационим средствима.

Овиме се стичу практична знања и примењује теоријска основа која ће сваком полазнику значити у будућности на правом послу.

Неко је давно рекао да се најбоље учи путем примера и примене, а то управо јесте метод којим се служи МЕФ факултет.

Када је у питању електронска опрема, она подразумева различите програме који поред симулације реалних пословних процеса, кориснику помажу и у доношењу одлука, након чега се може касније извести резултат самог пословања.

Неке од главних вештина и личних способности које ученици развијају су и:

  • Креативност
  • Самоиницијативност
  • Самосталност
  • Лидерство
  • Комуникационе вештине
  • Предузетнички дух и тимски рад.

Сви се можемо сложити да су управо ово вештине које често недостају нашим формалним институцијама образовања као што су факултети и друге високошколске установе. Студенти често ни сами нису сигурни како доћи до практичног знања у Србији. Ипак, рекло би се да одређена решења постоје.

Ево како се пријавити и где се радионице одржавају

Дефинитивна препорука свим студентима који желе да стекну практично знање о модерном пословању јесте МЕФ лабораторија “Виртуелно предузеће”.

Пријављивање као и информисање о самој лабораторији се врше путем званичног е-маила: virtuelnopreduzece@mef.edu.rs док се саме радионице одржавају у просторијама МЕФ факултета у улици Јеврејска 24 на Дорћолу у Београду.

Да ли сте већ имали искуства са вођењем виртуелних предузећа? Уколико јесте, поделите и са осталима своје искуство у коментару и подстакните и друге да унапреде и оспособе себе за будућност пословања.

Матеја Пановић

Повезане странице